středa 25. září 2013

Rozhovor s Kostasem z Mind Terrorist


Přinášíme naším čtenářům překlad velice zajímavého rozhovoru se zpěvákem a zakladatelem řecké metalové kapely Mind Terrorist Kostasem.  

Prosím, řekni nám, jak vznikla kapela Mind Terrorist?  
Pro začátek děkuji za Váš zájem. Mind Terrorist vznikl před dvěma roky, jako můj osobní projekt, se kterým mi občas pomohlo pár přátel. Původně jsem chtěl tvořit hudbu pro široké spektrum publika, které poslouchá rock a metal. Šlo mi o to promlouvat ke každému, nejenom ke členům subkultur, a to moderním způsobem, který by scéně přidal na významu. To stálo na našem počátku, rozhodnutí začít projekt, který by dal našim posluchačům nový směr a to nejen v hudbě. Letos se snažíme sólový projekt přetvořit na kapelu s ustálenou sestavou.

Jak by jsi popsal Vaší hudbu? 
Asi není žádných pochyb, že se jedná o metal. Ačkoliv u některých kytarových riffů můžete slyšet, že jsou ovlivněny hard-corem a metal-corem. První posluchači, kteří kdy Mind Terrorist slyšeli, mluvili o „alternativním metalu“, a to si myslím, že je blízko realitě, zejména u skladeb jako „Dictatorship of stars and stripes”, která je jedním z našich  nejnovějších počinů.

Myslíte si, že patříte k nějaké subkultuře?
Vůbec ne. Samozřejmě respektujeme organizace, které se snaží vytvořit paralelní způsoby života vůči státnímu útlaku, bez ohledu na jejich ideologické či politické pozadí, ale osobně jsem přesvědčen, že subkultury mají své omezené možnosti. Jsme zde proto, abychom mysleli a jednali „mimo škatulkování“ a rozbíjeli politická dogmata. Mluvit bez stereotypů, vyjadřovat se a ovlivňovat všechny lidi. Naše hudba není nástrojem subkultury, je to něco, co je dynamické, je to úsilí ne stvořit subkulturu, ale úsilí mít vliv na pospolitost a jednotu.


Které kapely jsou zdrojem Vaší inspirace?  
Mnoho heavy/trash/hardcore/metal kapel (Sepultura, Slayer, In Flames, Pantera, Machine Head, Moshpit, atd.), ale nesnažíme se jen kopírovat, ale tvořit vlastní osobitý styl, jak jen to je možné. Kombinace žánrů vytváří konečnou rovnováhu a je zajimavější pro posluchače. Ale vraťmě se k otázce, která si žádá popis naší hudby, v recenzi v Metal Hammer (1) stojí, že naše „hudba obsahuje mnoho prvků ze světa moderního heavy metalu, sem a tam trochu s nádechem industrialu, zatímco zpěv v mnoha případech směřuje spíše na stranu hardcore. Je zde něco povědomého a uklidňujícího, někdy s minimalistickým přístupem, avšak celkově nic unavujícího. Ačkoliv Mind Terrorist není žádným ,objevením Ameriky', jejich CD bude příjemným poslechem pro každého, kdo si jej pustí.“ 

Jaké jsou Vaše politické názory?  
Přestože kapela není v politických cílech nijak rozdělena, tak každý má své vlástní názory, já osobně podporuji protietatistické skupiny a hnutí. Jsem národní anarchista (2), což rozhodně neznamená spojitost s marxisty či antifašisty, ale snahu s otevřenou myslí pobírat vše a přemýšlet o tom. Jsem přesvědčen, že sociální, ekonomické a ekologické otázky se týkají každého tvora na světě, každého člověka a každé živé bytosti. To je základ, ze kterého vycházím. Jsem proti dělení lidí podle politických stran, nebo podle slabomyslných pravo-levých dogmat. Podporuji všechny, kteří bojují proti útlaku ze strany státu. 

Co si myslíš o současné situaci ve Vaší vlasti, v Řecku?  
Bohužel jsme ve slepé uličce, jsme součástí problémů, ale zároveň jsme také jejich řešením. Musíme získat vědomí toho, že jsme schopni přivodit změnu. Jakákoliv další změna v rámci současného systému zabraňuje skutečné změně, musíme udělat další krok. Chceme-li hovořit o krizi, nesmíme se omezovat jen na to, co je obecně známo, že lidé nemají prostředky k přežití. Jsou zde mnohem důležitější věci. V dnešní době totiž lidé nemají žádné hodnoty a žádný skutečný respekt ke svým životům. Jejich životy jsou jen o vydělávání peněz a přežívání, to kapitalismus jim bere životy. Většina našich potřeb nejsou „skutečné“, to kapitalismus vytváří nové a nové, jen abychom byli jejich konzumenty. Jiné priority neexistují. Lidé dnes trpí prázdnotou a  jsou nenasytní, chtějí víc a víc,  ale jen zřídka chtějí skutečné city, jako je láska, soucit, solidarita, soudržnost a přátelství. (3) Nedokážou ocenit dobrovolnou solidaritu, protože kapitalismus zničil penězi společenství a učinil z lidí zloděje, kteří okrádají jeden druhého. To není jen „řecký problém“, ale celosvětová krize způsobená liberální diktaturou kapitalismu. Rozhlédněte se po celém světě v jakém stavu jsou mezilidské vztahy, hodnotové žebříčky, solidarita s vlastní rasou, životní prostředí, sociální rovnováha, atd. (4)  


Jsou národně-revoluční/národně-anarchistické myšlenky populární ve Vaší vlasti?  
Myslím, že tyto myšlenky získávají ze dne na den stále větší popularitu a jsem hrdý, že se na tom můžeme podílet. Je velice slibné, že jsme v neustálém kontaktu s lidmi z různých politických prostředí a snažíme se stvořit tvůrčí syntézů pojmů a myšlenek. 

Jaké máte plány do budoucna? 
V současné době nahráváme materiál pro plnohodnotné album, které bude vydáno na konci roku roku labelem One People One Struggle Records (Opos Records). Bude to naše druhé album, ponese název „Fragments of human decay“ a bude obsahovat deset skladeb. Více informací můžete získat prostřednictvím našich oficiálních webových stránek: www.mindterrorist.gr, nebo na našem facebookovém profilu: www.facebook.com/onceuponaheartbeat


...

Poznámky Revolta.info: 

1) Metal Hammer je britský metalový měsíčník, který vychází po celé evropě v mnoha jazykových mutacích.  

2) V originálu stojí „tribal anarchist“, tedy „kmenový anarchista“ - v tomto případě jsme se rozhodli zvolit používanější termín „národní“. Ohledně národního anarchismu více zde.

3) Tedy „homo economicus“ charakterizován výborně slovy Alaina de Benoista: „Ve světě, kde se vyrábí věci jen proto, aby se kupovaly a prodávaly je vláda peněz neoddělitelná od antropologického modelu homo economicus, který je řízen pouze touhou neustále maximalizovat svůj nejlepší materiální zájem … všechno musí být omezeno na tržní hodnotu.“  

4) To všechno pravděpodobně značí vrcholný bod nihilismu moderního světa, který vede k vymýcení kolektivních identit, konci národů a kultur ve prospěch velkého homogenního globálního trhu.