pondělí 27. května 2013

Kosovo: Solidarita a pomoc srbské menšině (I. část)


Zorganizovat pomoc, těžce zkoušené srbské menšině žijící na Kosovu a Metochii, ve spoustě z nás už klíčilo delší dobu. Přesto jsme se spíše zaměřovali na pomoc lidem žijící v naší zemi. Tento rok se ale sešla shoda okolností a parta lidí, kteří této solidární akci více než nasvědčovali. Od samého začátku jsme v kontaktu s kosovskou humanitární organizací, která je pod patronací srbské pravoslavné církve. Po bližších rozhovorech zjišťujeme, že nejsme jediní nacionalisté z Evropy, kteří s touto organizací spolupracují. Postupně dolaďujeme poslední detaily pomoci a v rámci našich možností vybíráme místa a konkrétní lidi, ke kterým bude konečná pomoc směřovat.
 
Nějaký čas dopředu, skrze různé webové stránky a projekty zveřejňujeme grafiku s výzvou o finanční podporu této akce. Konečně přichází den D a my vyrážíme směr Srbsko. Cesta ubíhá v celku bez problémů a naše posádka se díky znalostem tamních poměrů jednoho z nás dozvídá velice zajímavé a cenné informace o problematice Kosova, novodobého Srbska a Balkánu obecně. Cestou nám hrají i srbské lidové písně, které jsou v zemi stále nejoblíbenějším žánrem hudby. 

 
Konečně překračujeme hranice Srbska a míříme směr Bělehrad, do kterého dorážíme v podvečer. Parkujeme nedaleko hlavního vlakového nádraží. Poblíž našeho místa parkování narážíme na hrůzné memento zločinného bombardování Bělehradu západními státy z roku 1999. Okolí místa je již plně opraveno, přesto vybombardované budovy (sídlo generálního štábu) zůstávají v nezměněném stavu, který má všem přítomným napovědět jakou hrůzou si zdejší obyvatelé museli prožít. Bombardován samozřejmě nebyl pouze generální štáb armády, ale také například tak nebezpečné cíle jako byla státní televize a nebo dokonce největší bělehradská porodnice, ve které se ten den narodilo 70 miminek, která byla naštěstí bezpečně evakuována.

(Pozůstatky bombardování Bělehradu z roku 1999 - Generální štáb armády)
 
Pořizujeme jen pár rychlých fotek a už spěcháme na předem dohodnutou schůzku se Srbskou radikální stranou, která se má konat v jejich hlavním sídle.

Srbská radikální strana
Strana byla založena v roce 1991 a ještě do nedávna byla nejsilnější stranou v Srbsku. V roce 2003 a 2008 s přehledem vyhrála tamní volby se ziskem 46,23% respektive 39,99%.  Bezpochyby nejznámější postavou strany je její předseda Vojislav Šešelj, který v roce 2003 získal v prezidentských volbách přes 40% hlasů. Pár měsíců po volbách byl na něj Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii vydán zatykač. Jeho obvinění se skládá z absurdního tvrzení o jakémsi výroku, který měl vyzývat Srby k páchání násilí na ostatních národnostech bývalé Jugoslávie. Skutečný smysl výroku byl ale takový, že pouze vyzval Srby, aby na sobě rozhodně nehodlali nechat páchat násilí a v případě ohrožení života a zdraví se bránili. Šešelje na zatykač reagoval tak, že se 24. února 2003 sám soudu vydal. Do dnešních dnů (!) je Vojislav držen na vazbě, kde mu bylo v počátcích procesu všemožně znemožňováno se svobodně hájit. Byl mu například nuceně přidělen právník, přestože o něj předseda Šešejle nestál. Sám je totiž vystudovaným právníkem a profesorem na bělehradské právnické fakultě.

V současné době bohužel již strana nedisponuje takovou lidovou podporou na celosrbské úrovni. Přesto ale zůstává zastoupena v nižších správních jednotkách, jako jsou například radnice atd.
  
V sídle strany jsme byli přijati vyšším vedením strany, které se skládalo z místopředsedy Dejanem Mirovićem, předsedou stranické organizace bělehradské městské části Staré město Miljanem Damjanovićem, šéfkou kabinetu a intelektuálem strany Danem Cvijanovićem, který mimo jiné pracuje jako neurochirurg. 

Místopředseda strany nám představil všechny přítomné, kteří pocházeli ze všech možných částí Srby obývaných enkláv. Některé příběhy byly velice zajímavé. Nebylo nouze o nucené vystěhovaní Srbů a podobných nespravedlností. Například předseda bělehradské organizace pocházel přímo z Kosova a vyprávěl nám svůj nelehký osud během války a následné okupace.

(V sídle Srbské radikální strany)


Celá schůzka probíhala v hlavní kanceláři vězněného šéfa strany. Kancelář byla velice krásně vyzdobena obrazy, které odkazovaly na srbskou historii či pravoslavnou církev. Podél jedné zdi byla ohromná knihovna, která mimo jiné zahrnovala i přes 150 knih napsaných samotným předsedou. Na čestném místě visela i šavle darovaná od samotného Saddama Husseina, se kterým měla strana velice dobré vztahy. Nechyběly ale ani dary od běloruských a ruských představitelů.

Po našem představení si představitelé strany vyslechli problémy českých nacionalistů a obyčejných lidí v naší zemi. Během více jak dvou hodinové diskuze došla řada snad na každé téma. Nás osobně zajímali nejvíce názory na bývalou Jugoslávii, Tita, současnou proevropskou srbskou vládu, divokou privatizaci a hlavně problematiku Kosova a Metochie. Činitelé strany projevili při diskuzi více než excelentní znalosti české historie. Několikrát byla zdůrazněna spřízněnost českého a srbského národa (ale i slovanské sounáležitosti), která byla během historie prokázána především ze srbské strany (viz roky 1938, 1968).

(Šavle darovaná samotným Saddamem Husseinem)

Závěrem diskuze jsme si vyměnili kontakty a domluvili se na případné spolupráci. Od představitelů Srbské radikální strany nám byla věnována necelá desítka knih od vězněného předsedy Šešeljeho v angličtině. Z celé diskuze máme více než pozitivní dojem a do budoucna se těšíme na případnou spolupráci s tak profesionální nacionalistickou stranou, jakou Srbská radikální strana bezpochyby je.

Po rozloučení jsme se rozhodli si projít část Bělehradu a posedět v typicky srbské hospůdce, kde nám k poslechu zahrála i živá hudba. Po nezbytném posílením se dobrým jídlem a pitím se na noc vydáváme směr Kosovo. Díky několika úžitečným radám od přátel z radikální strany se připravujeme na vstup do Kosova.

Kosovo
Okolo ranních hodin pomalu dorážíme k hranicím s Kosovem. Připravujeme si pasy a doufáme, že nikdo nebude řešit auto plné oblečení a hraček pro srbskou minoritu. De facto bez problému překračujeme hranice a míříme směr hlavní město Priština.

Priština
Sice nemáme čas na důkladnější procházku města, ale díky našemu bloudění, které je asi takovým folklórem celé naší cesty, město v celku dobře poznáváme. Kdybychom měli pár slovy toto město popsat, asi bychom zvolili slovní spojení, které by mělo poukazovat na obrovských stavební ruch a rozvoj města, do kterého tečou peníze z celého západního světa. Město je z velké většiny tvořeno Albánci. Na každém rohu můžete vidět americké vlajky, napodobeniny sochy svobody či dokonce sochu Bila Clintona v nadživotní velikosti. Vedle amerických vlajek jsou ještě častějším jevem vlajky Albánské, které jsou vidět snad na každém druhém domu v celém Kosovu. Během jednoho nákupu jsem zjistili, že tyto vlajky zde stojí pouhé jedno euro a jsou nejspíše dotované, proto jsou tak častým jevem.
 
 
(Pomníky UCK, které jsou roztroušené napříč celým Kosovem a Metochií)

Po průjezdem Prištinou míříme do nedaleké Gračanice, kde se nachází enkláva Srbů a pravoslavný klášter ze 14. století, který je na seznamu památek UNESCO. Celý klášter je obehnán vysokou zdí na které je naistalován žiletkový drát - běžná realita pravoslavných památek na Kosovu. V areálu kláštera sídli i humanitární organizace, která nám pomáhá s výběrem lidí, ke kterým bude směřovat naše pomoc. Opět nás uvítávají velice přátelští lidé. Zde se domlouváme na zorganizovaní pomoci a dalším putování po Kosovu.

Místní lidé nám vyprávějí své zážitky s Albánci, kteří jim například již více jak 3 měsíce blokují vodu a elektřinu pouštějí jen někdy. (Tyto zážitky nejsou rozhodně ojedinělé a v následujícím textu se o tom můžete více přesvědčit.)

Po vyložení našeho nákladu v prostorách humanitární organizace v Gračanici vyrážíme k poznávání tohoto srdce srbské kultury a národa. Náš další cíl nese název Devič. Jedná se o ženský pravoslavný klášter vystavěný ve 14. století. Cestou směrem ke klášteru míjíme nespočet různě velikých památníků teroristické organizace UCK, které jsou rozprostřeny po celém území Kosova. Po menším bloudění, dorážíme po nezpevněné, nijak značené cestě ke klášteru. K úžasu všech přítomných je celé okolí Deviče obehnáno žiletkovým drátem a na každém rohu se nachází sloup s bezpečnostními kamerami. Na příjezdové cestě jsou postaveny zátarasy a provizorní bunkry s pytli s pískem a vojenské stanoviště, kde vás bez kontroly a předložení pasů do areálu kláštera nepustí. Většina z nás je jak opařená vařící vodou a jen těžko chápe proč takováto masivní opatření.

(Ženský klášter Devič)

Přijíždíme přímo ke vstupu do kláštera, kde se potkáváme s jednou ze šesti řeholnic, která nás provází po celém klášteře. Uvnitř svatině jsou vidět zbytky přenádherných fresek, které odkazují na světce pravoslavné církve. Během diskuze se sestrami se dozvídáme, že klášter byl v roce 1999 a 2004 vypálen Albánci. Díky těmto fanatickým útokům se bohužel nezachovala většina fresek. Bez stále kontroly vojáků by jistě klášter dlouho nevydržel. Loučíme se s místní sestrou, pořizujeme pár fotek a míříme dál.

 
(I takovýto pohled na rozbořený kostel není v Kosovu vyjímkou)

Jeden z dalších cílů naší cesty je sídlo pravoslavní církve na Kosovu - PečkaPatrijarchát. Když ale sídlo nacházíme, slovinský voják nám u zátarasů před klášterem sděluje, že je dnes klášter uzavřen, ale důvod nám zůstává utajen. Z areálu vyjíždělo ale veliké množství automobilů se značkami EU, takže je možné, že se zde konala nějaká schůze.

  
(Vstupní brána do kláštera Visoki Dečani)

Hodiny ale přibývají a my dále pokračujeme k jedné z nejkrásnějších památek - ke klášteru Visoki Dečani. Cestou ke klášteru míjíme většinou jen albánské vesnice. Konečne nacházíme klášter, ke kterému vede opět velice střežená cesta obehnaná žiletkovým drátem a zátarasy. U vstupu do kláštera hlídají italští vojáci KFOR, kteří nám opět berou pasy a pouštějí nás dovnitř. Zde se nás ujímá jeden řeholník, který nás vede dovnitř kláštera, který pochází taktéž ze 14. století. Vnitřek kostela je vyzdoben překrásnými freskami, kterým vévodí Kristus Pantokrator. Dostává se nám velice zajímavá přednáška, která má návaznost i na srbskou historii. Poté co opouštíme kostel kvůli blížící se bohoslužbě, jsme pozváni na mále občerstvení. S velikým nadšením přijímáme. Dostáváme klášterem pálenou rakiji, která je na celém Balkánem typickým nápojem. Od mnicha se dozvídáme, že klášter byl několikrát (od roku 2000) napaden Albánci, kteří ho dokonce již několikrát odstřelovali minomety a granáty. Vojáci KFOR ale nikdy nic nevyšetřili. Loučíme se s místním mnichem, který nám ještě nabízí přespání a pohoštění a míříme do srbské enklávy Veliká Hoča.
 
  
(Visoki Dečani)

Veliká Hoča
V Dečani nás upozorňují ať se vyhýbáme cestování za tmy. Prý to může být dosti riskatní. Navíc Albáncům zní čeština dosti podobně jako srbština, což může být u některých jedinců dost velký problém. Přesto v noci cestujeme a projíždíme v celku bez problémů velké množství albánských vesnic a měst. Konečně dorážíme do města, které se nachází nedaleko námi hledané srbské vesnice. Má to ale jeden háček, celé město je plné Albánců. Naše navigace odmítá fungovat a tak nám nezbývá, než se jít zeptat Albánců na cestu. Místo srbštiny volíme raději angličtinu, ale velká část osazenstva místního baru není vůbec ochotna s námi komunikovat, až na jednu vyjímku. Asi tak 28 letý mladý Albánec, nám vysvětluje a kreslí cestu kudy se do vesnice dostaneme. Poté když slyší, že se mezi sebou bavíme česky, začíná mluvit srbštinou s jistým dialektem a s oddychem říká, že je rád, že nemusí mluvit svojí špatnou angličtinou. Cestu nám vysvětluje venku před barem. Kolem procházející Albánci, při zaslechnutí srbštiny, házejí velice zajímavé obličeje, ale u nich to také naštěstí končí. Po detailním vysvětlením cesty se s námi loučí obětím a přeje nám hodně štěstí.

   

 

Kolem 10 hodiny večer a za úplné tmy, vjíždíme po hliněné cestě konečně do místa našeho spánku do srbské vesnice, která je ze všech stran obklíčena albánskými městy - do Veliké Hoče. Zde hledáme místního Popa, který nás vede do jednoho domu, kde jsme u velice příjemné Srbky ubytovaní. Večer ještě navštěvujeme místní obchůdek, kde doplňujeme zásoby jídla a pití (musíme zde vyzvednou úžasnou kvalitu a chuť místních klobás, které už u nás asi zapomněli vyrábět).

Od místních se ještě dozvídáme, že ve vesnici žilo před válkou okolo 1300 lidí, dnes jich není ani polovina. Jsou zde i časté případy útoků Albánců, kteří dělají různé nájezdy na vesnici, kdy kradou dobytek a vše, co má nějakou hodnotu. Samozřejmě, že Srbů se nikdo nezastane. Policie, která je většnou složena z bývalých příslušníků UCK takovéto případy nikdy neřeší a vojáci mezinárodních sil taktéž ne. Kdyby se ale někdo ze Srbů rozhodl bránit, bylo by vše naopak.

Ráno je pro nás připravena rychlá snídaně a nezbytná štamprle místní rakije. Přesouváme se zpět do Gračanice, kde máme sraz se srbem Ivanem, který pracuje v humanitární organizaci, která nám se vším pomáhá. Cestou nazpět se ještě stavíme na skok v Prištině, kde nakupujeme školní potřeby, sladkosti, čistící prostředky a drogerii pro Srby, kterým bude mířit naše pomoc.

 
(Nákup humanitární pomoci pro Srby)

Nakládáme více jak 8 pytlů pomoci do Ivanova auta, se kterým jede ještě náš po okraj naložený vůz a míříme do prvního cíle naší pomoci.

Základní škola svatého Sávy
Místní základní škola se nachází ve vesnici Paralovo v okrese Nové Brdo a v současné době má 18 žáků (3 předškolní). Před válkou měla škola více jak 100 žáků, ale díky strachu, vyhrožování a nasílí ze strany Albánců většina Srbů z oblasti odešla.         

 
(Vítání chlebem a solí v srbské škole na Kosovu) 

 
(Diskuze s učitelským sborem)

Po příjezdu do školy nás uvítávají místní žáci a učitelských sbor školy. Dvě holčičky jsou oblečené do místního lidového kroje a nesou nám na uvítanou upečený chleba se solí jako výraz pohostiností a díku. Jsme doprovozeni do místní sborovny, kde na nás čeká bohaté pohoštění. Opět nemůže chybět místní rakije. Pouštíme se do velice zajímavého rozhovoru s učitelským sborem, který nám popisuje jak funguje školství na Kosovu. Škola zatím běží podle srbských osnov a je financována srbskou vládou. Od nového školního roku (září 2013), je ale přichystána nová školská reforma, která je v kompletní režii albánské vlády, takže nikdo neví co a jak bude.

  
(Rozdávání balíčku s pomocí místním žákům)
 
Za všechny učitele nejvíce mluvil ředitel školy Milentije Denić, který ihned po začátku okupace v roce 1999 přišel o bratra, kterému ho zavraždili Albánci jen proto, že byl Srb. Jeden z učitelů mluvil i o jiné základní škole nedaleko té jejich. V roce 1971 bylo v jednom ročníku 39 dětí. V roce 1999 již jen 39 v celé škole. Všechno díky albánskému teroru a útlaku, který nutí Srby opouštět své domovy. Vyprávěli nám o spoustě případů, kdy si albánská rodina vyhlédne dům Srbů, který chce získat a tak dlouho je utlačuje, až dožene Srby k odchodu. Je běžné, že jim kradou dobytek, svůj dobytek jim naženou na jejich vlastní dvůr. Vše bez možnosti jakékoli obrany ze strany Srbů. Situace je dohnaná až tak daleko, že děti ze školy ani nechodí nikam ven z obavy z Albánců. Dle slov učitelů znají jen společnou cestu do školy, školu a cestu domů. Srbové zde žijí absolutně izolovaný život. Jediným jejich štěstím je, že zde mají vlastní studny, takže v tomto nejsou závislí na Albáncích.

 

Po velice zajímavé debatě s učitelským sborem, přichází na řadu hlavní smysl naší cesty sem. Každé dítě ze školy od nás dostává balíček, který obsahuje několik sešitů, bloků, pastelek, fix, vodovek, štětců, rýsovacích potřeb, penálů, ale také několik druhů sladkostí. Mezi děti bylo rozdáno ještě pár sportovních pomůcek v podobě míčů a plyšáků. Pro učitele byl připraven taktéž jeden společný balíček s kávou, bomboniérou, kancelářskými potřebami či několika kalkulačkami. Celková hodnota pomoci této škole se vyšplhala na 7800,- Kč (300 euro). Po rozdání balíčků a jejich okamžitém rozbalení dětmi proběhlo také nezbytné focení.
 

 

Po pár společných fotkách proběhl, ještě jeden mezinárodní zápas výběru Srbska a Česka. Naši svěřenci podlehli v mini zápase 2:0. Nutno poznamenat, že výběr Srbska byl ještě tak o 10 let v průměru mladší.

  
(Srbsko - Česko 2:0)

Bylo nám taktéž sděleno, že kvůli naší návštěvě zvali i místní televizi, která ale měla bohužel dlouho dopředu na tento den něco jiného. Škoda, bylo by zajímavé povídat místním novinářům například o situaci nacionalistů a běžných lidí u nás.

 
(Skromný interiér místní školy)

S těžkým srdcem se loučíme s místními učiteli, rodiči a dětmi a míříme k srbské rodině, která na tom není zrovna nejlépe.

Konec první části...