neděle 13. listopadu 2011

Reportáž z Pochodu nezávislosti ve Varšavě - 11.11.2011


V pátek se v Polsku uskutečnila jedna z největších nacionalistických akcí v Evropě. Varšavou pochodovalo k výročí vzniku polského státu na 20 000 patriotů a celou akci provázely velmi ostré střety. Pojďme si pohledem účastníků stručně zrekapitulovat události 11. listopadu 2011 ve Varšavě.

Pochod nezávislosti se stal polským unikátem. Na tuto akci se spojila celá polská fotbalová a nacionalistická scéna. Nesmiřitelní rivalové a nepřátelé v tento den stanuli bok po boku pod národním praporem. Mobilizace na tuto akci probíhala řadu měsíců. Pozvání německých antifas, kteří se na akcích nijak netají sympatiemi k srpu a kladivu, působilo na polské militanty jako červený hadr na býka. Myšlenka, že v den vzniku samostatného Polska přijede do Varšavy "internacionální bratrská pomoc" od Němců, to bylo něco, co zvedlo mandle prakticky všem hooligans a ultras. Lech Poznaň vedle Legie Varšava, LKS Lodž vedle Widzewa.




Slibovaná "pomoc" od německé antify nakonec dorazila v počtu 300 lidí a při celkovém čísle 1500 v blokádě pochodu nejde protiakci označit jinak než naprosté fiasko. Německá antifa si krátila dlouhou chvíli před akcí napadáním polských normálů s národními vlajkami, čímž si prakticky připravovali svůj pozdější úděl. Ani napadení členů klubu vojenské historie, kteří se postavili na odpor šavlemi a bodáky, si za rámeček nedají.

Několik z nich skončilo ve špitále se sečnými zraněními. Zpráva o napadání normálů ze strany Němců se rychle šíří mezi zatím se formujícími nacionalisty. Na místě prvního srazu se schází 1500 fanatiků a ti jdou rychle antifašistům naproti. Skupina se dělí na dvě menší a v boční ulici Placu Konstytucji (místo oficiálního srazu na pochod) přibližně 700 patriotů naráží na část blokády v počtu několika set kusů. Levice volí raději taktický ústup - podobnost s útěkem byla čistě náhodná. V tu chvíli policejní kordony uzavřou 1500 antifašistů v kordonu a ti tak budou několik příštích hodin sledovat pokusy o průlom k nim ze všech stran.

Na Placu konstytucji se kolem půl třetí schází cca 5-6 tisíc účastníků akce. Na místě jsou zejména nabuzení hools a provokace antify a policie má za následek první potyčky. Organizátoři zformují průvod, který má projít místem blokády, ale policie odmítá v podstatě početně bezvýznamnou skupinku levice odklidit z cesty. Provokace na sebe nenechají dlouho čekat a policisté prostřednictvím amplionu oznamují, že nenechají průvod vyjít. To je signál k akci. Následuje série velmi tvrdých střetů policie s nacionalisty. Policie začne pomalu a za cenu velkých ztrát vytlačovat dav z náměstí. Bitva o náměstí trvá více než hodinu a policie musí postupně nasazovat čím dál více lidí a techniky, včetně 6ti vodních děl. Nacionalisté a polští kibice (fanoušci) nemají z policie žádný respekt a často se bijí s těžkooděnci s holýma rukama. Ke slovu také přijde vše, co je v boji použitelné a na policii letí přibližně tolik pyrotechniky, co se v ČR odpálí na třech oslavách Nového roku.

Během boje o náměstí a v okolních ulicích bude nakonec definitivně vyřazeno 17 policejních aut, z toho několik totálně vyhořelo. Po vytlačení z náměstí se část patriotů rozděluje do několikaset člených skupin a snaží se ze všech stran probít k levicové blokádě. Mezitím se alternativně formuje průvod, který vyráží k pomníku Romana Dmowskiego jiným směrem. V tomto průvodu nakonec bude pochodovat na dvacet tisíc lidí! Velkou část davu tvoří obyčejní lidé, kteří se nezalekli mediální masáže ani střetů s policií. Další stovky, možná tisíce, využívají možnosti alternativního programu. V Polsku není možné na akci jako novinář jen tak fotit a pořizovat záběry. Během akce je atakováno bezpočet žurnalistů, zejména z oblíbených hlásných aparátů režimu. Ani vozy polské státní televize nebyly ušetřeny a shořely na popel. Stejně tak tajná policie se nemůže na akci promenádovat jako v ČR a od lynče je zachraňuje až komando těžkooděnců střelbou gumových projektilů!







Pochod mezitím zcela v poklidu míří do svého cíle. Vina za násilnosti tak jednozačně jde na vrub policie a antifašistické blokády. V momentě, kdy se průvod ubíral ulicemi Varšavy, nedocházelo k žádnému narušení veřejného pořádku a je více než jasné, že pokud by policie umožnila průvod po původní trase, nic z oněch drastických záběrů by se neuskutečnilo. Pod pomníkem Dmowskiego opět provokuje policie, ale k větším střetům již nedochází. Po skončení akce policie uvolňuje sevření antifašistické blokády a německým antifas se začíná vracet jejich dopolední mlácení polských civilů. Mnoho z nich při konfrontaci s polskými hools vyzbrojených mačetami a sekerami v obavě o svůj život volí raději útěk. Ti, co neutečou, jsou nemilosrdně biti. Polští antifas se za pomoc vlastních vysílaček nechají chuligány Legie vlákat do pasti a jejich organizovaná skupina prakticky přestává existovat.

40 zraněných policistů, 210 zatčených (z toho 90 německých AFAs), 17 zničených policejních aut, dvě novinářská auta v plamenech, bezpočet lidí v nemocnicích... To je účet za policejní a levicové provokace. Zbytek německých antifas čeká ve Varšavě na lidi ze své skupiny. Během soboty se několikrát stanou terčem bojůvek fotbalových hools a jejich autobusy jsou úderkami postaveny mimo provoz. Svízelná situace Němců ve Varšavě se stupňuje ve chvíli, kdy musí odjíždět vlakem a jedině silná policejní ochrana zabraňuje totální katastrofě. Každopádně levice bude chtít na tento den rychle zapomenout. Varšava není Kreuzberg a Pochod
nezávislosti je jednoznačným vítězstvím nacionalistů.







Mezitím se v Polsku z akce stalo celostátní téma. Jak bývá zvykem, nikdo se nezamýšlí nad tím, co vyhnalo 20 000 nespokojených Poláků do ulic. Nikdo se nezabývá příčinou ostrých střetů. Politici a novináři už našli recept na nespokojenost, represe, zákazy, perzekuce. 11. listopad 2011 se zapsal zlatým písmem nejen do dějin polského, ale také evropského nacionalismu. Počet zúčastěných lidí všech věkových kategorií je jasným signálem značné nespokojenosti obyvatel Polska se současným systémem.

Akce se účastnily delegace z celé Evropy, jmenujme například Maďary, Srby, Slováky, Italy a v neposlední řadě také Čechy. Pro českou skupinu bylo ctí se této akce zúčastnit po boku AN Varšava a White Legion (skupina hools Legie)!!!